Teozófia Fórum


2002.03.06 - 2003.05.14. között

KORÁBBI HOZZÁSZÓLÁSOK

2010.09.17 - 2011.11.07. között
2010.08.03 - 2010.09.14. között
2009.02.27 - 2010.08.04. között
2007.12.17 - 2009.02.26. között
2006.08.15 - 2007.12.17. között
2002.03.06 - 2003.05.14. között
2001.03.20 - 2002.02.17. között
2000.03.15 - 2001.03.17. között
1999.10.16 - 2000.02.12. között

FŐOLDAL | FÓRUMKedves Tamas, Koszonom a tavalyi valaszt. Kiderult, beteg voltam. Ez van:---( Udvozlettel, Antal
Antal <tauki@hotmail.com>
Budapest, HUN - Wednesday, May 14, 2003 at 09:29:11 (CEST)

Igazad van, megélni valóban sokkal nehezebb! Pedig ezek megtapasztalását sehogy nem tudjuk elkerülni, valahogy mindenképpen keresztül kell jutnunk ezeken az akadályokon is. Bíztatást és bátorítást többek közt az ilyen emlegetett tanításokból meríthetünk, no meg abból a tényből, hogy sok előttünk járó is végig tudott menni ezen az úton és közülük sokan itt is maradtak, bennünket segíteni.
Martinovich Tamás. <tshutau7@elender.hu>
HUN - Friday, April 25, 2003 at 09:13:20 (CEST)

No igen, ismerem ezeket a tanításokat- eméletben nagyon könnyű befogadni őket, de áltélni, ezek szerint élni már annál nehezebb. Nem?
Léleklepke <leleklepke@hotmail.com>
HUN - Thursday, April 24, 2003 at 14:31:30 (CEST)

Elnézést, csak az első rész ment át, itt a folytatása: "Senki nem barátod, senki nem ellenséged, mindenki egyformán tanítód!") Keressük meg a mélyebb rétegekben, milyen indítékaink voltak a mozgatórugók, mi vezetett az adott helyzethez, és mi volt, ami 'felnyitotta a szemünket'. A választ annál hamarabb találjuk, meg, minél kevésbé félünk még a nagyon kínos/kellemetlen kérdések feltételétől! Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy sem a kérdéseket, sem a válaszokat más valakitől (legyen az személyes álláspont, vagy megírott könyv) nem várhatjuk el! Ezt a feladatot csak saját magunk tudjuk elvégezni, ebbe másnak nincs és nem is lehet beleszólása! -- További kitartó keresést, önfejlesztő munkát kívánok mindnyájatoknak! Üdvözlettel
Martinovich Tamás
HUN - Tuesday, April 22, 2003 at 09:07:05 (CEST)

Kedves 'Léleklepke', kedves Udi, és mindannyian, akiket mind komolyabban érdekelnek a szellemi élet kérdései! Amint látjátok, sok furcsa tapasztalat érheti a keresőt. Viszont amennyire ezt a mai képességeinkkel tudni lehet, minden tapasztalat egyformán értékes annak, aki megszerzi, mert akkor és ott neki pontosan arra a tapasztalásra volt (van) szüksége! Ha már egy kicsit messzebbről tudjuk nézni a 'rossz'-nak minősített tapasztalatainkat és alaposabban belegondolunk, kiderül, hogy a feltett kérdésekre/keresésre kapott 'nem' válasz pontosan ugyanolyan értékes, mint az 'igen'. Gondolom, így visszanézve viszonylag hamar rá lehet jönni, hogy egy 'destruktív'-nak minősíthető mozgalom valójában a magunk felépítette (és lassanként a tulajdon továbbjutásunkat akadályozó) álomvilágot segít szétrombolni. Ez hasonló ahhoz, mint amikor az életképtelen, elöregedett fákat megfertőzi valami élősködő és felgyorsítja a szétbomlásukat. A szétbomlott formából ki tud szabadulni a benne koncentrálódó élet és az addig használt alkotórészek is visszakerülnek a körforgásba. A berögződött szokásainkban, elképzeléseinkben lekötött energiánk felszabadul és tovább tudunk lépni. Az teljesen nyilvánvaló, hogy a korábban olyan gondosan ápolgatott nézeteink összeomlása fájdalmas tapasztalat, a csalódottság érzése ilyenkor általános. De végül is a nézeteink nem mi magunk vagyunk! Ezek csak teremtmények, amelyeket mi hoztunk létre, ezért nekünk is kell feloszlatni azokat. -- A teozófiai irodalom, ahol az ilyen felfogásról többet is meg lehet tudni, csak az egyik modernebb megfogalmazási kísérlete(!) annak az ősi tudásnak, ami minden nagy vallásban, sőt minden néphagyományban (népmese, népművészet) benne van. Akárhová nézünk, ezek az utalások mindenfelé megtalálhatók, ezek bármelyikét pedig mindaddig tiszta forrásként foghatjuk fel, amíg személyes érdekeltség nem tapad hozzá. A kellemetlenségek, 'rossz' tapasztalatok közös alapja pedig, akár a keresőnél, akár a 'szennyezett' forrásnál nézzük, egyaránt az emberi tudatlanság: a saját legszemélyesebb tudatlanságunk! És akár az előttünk járók tanításait, akár a mindennapi életünket vesszük figyelembe, ennek a tudatlanságnak (és a következményeinek) egyetlen feloldási lehetősége van: igyekezzünk minden eseményből, élményből, még az általában 'tragédiának' nevezett helyzetekből is tanulni! (A magam számára pl. igen megfontolandó tanácsnak tartom a mondást:
Martinovich Tamás <tshutau7@elender.hu>
USA - Tuesday, April 22, 2003 at 09:04:52 (CEST)

Kedves Léleklepke! Ha elolvasta az előző hozzászólásomat, akkor észreveheti, hogy az szinte az Ön kérdésére adott válasz. Őszintén szólva túl sokat nem tudok hozzátenni, megismételni pedig felesleges. Fenntartom azt a véleményemet, hogy szükségünk van az ilyen tapasztalatokra, mint amit ebben a körben megélt. Lehetséges, hogy előtte volt olyan Önhöz közelálló személy, aki figyelmeztette, hogy nem kellene ehhez a csoportba tartoznia. Akár így, akár úgy, most egészen biztosan elmondhatja magáról, hogy egy tapasztalattal okosabb lett, és kifejlődött Önben egyfajta óvatosság a különböző beavatásokat, gyors szellemi fejlődéseket ígérgetőkkel szemben, és ez nagyon jó. Persze most csalódottnak érzi magát, de nem annyira, hogy máris ne keressen tovább, ami számomra azt jelzi, hogy önnél eljött az ideje a valódi szellemi fejlődésnek, és ezt nem lehet megakadályozni. Ön sem tudja megakadályozni, ha a csalódottsága miatt visszavonulna egy csigaházba, egy idő után a belső hajtóerő előcsalogatná, de akár a külső körülmények változása is kipiszkálná. Ha pedig eljött az idő, akkor hihetetlenül értékes az a tapasztalat, amit most szerzett. Én magam általában bölcs tanácsnak tartottam azt a tanítást, hogy soha ne az érdekeljen, hogy ki mit mond, hanem az, hogy ki mit csinál. Tehát mielőtt bármilyen irányban is elköteleznénk magunkat, alaposan nézzük meg, hogy a kimondott szó mennyire van összhangban a cselekedetekkel, az életvitellel. Másrészt azzal is tisztában kell lennünk, hogy soha nem az eszme az, ami eltorzítja önmagát, mindig az emberek "áldásos" tevékenysége a fő torzító. És soha nem olvastam arról, hogy Jézus arról beszélt volna, hogy vallásháborúkat, inkvizíciót, stb. kell csinálni. Nekem ebben az életemben nem voltak az Önéhez hasonló tapasztalataim (vélhetően ebbe a csapdába már korábban belemásztam), mert mindig menekültem azoktól a tanfolyamoktól, amik pár nap alatt komoly pénzekért hangzatos beavatásokat, különleges képességeket kínáltak. Életemben elég sokat tanultam, sok iskolát kijártam, és azt megtanultam, hogy az igazi tudáshoz csak kitartó, kemény munkával lehet hozzájutni. Ha úgy érzi, hogy szeretné élményeit részletesebben megbeszélni, esetleg nem nagy nyilvánosság előtt, nyugodtan írhat személyes e-mail címemre is. Baráti üdvözlettel:
Szabari János <JSzabari@mol.hu>
Budapest, HUN - Monday, April 21, 2003 at 23:20:59 (CEST)

Kedves Mindenki! Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a honlapra; az a benyomásom, hogy ezeken az oldalakon valóban gondolkodó emberek szólalnak meg, nem pedig holmi elvakult elemek...Most nagyon nagy szükségem van arra, hogy értelmes emberekkel eszmecserélhessek-nemrég sikerült kiszabadulnom egy bátran destruktív szektának tekinthető csoportosulásból. Egy okkultista jellegű közösségről van szó (megnevezni nem fogom őket), akik az ú.n. "ezoterikus" dolgokat sikerrel lejáratták: jó pénzért osztották meg-amúgy eléggé sekélyes- tudásukat az érdeklődőekkel; a vezetők eléggé link életmódot folytattak; a szigorú hierarchiában az előrehaladást inkább az határozta meg, kinek simább a nyelve, mintsem az, hogy ki, mennyit tud...érzéseim szerint illetlenségnek számított, ha az ember túl sokat tudott. Mindezek mellé egy -most már inkább nevetségesnek tűnő- titokzatossággal vették körbe tevékenységüket: az összejöveteleikre nem járhatott akárki, csak az, aki "eléggé fejlett volt szellemiekben" ehhez (t.i. aki elvégezte a borsos árú tanfolyamukat.) Most kissé (?!) kiábrándult vagyok; egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy miért kell ilyen méltatlanul bánni a legtisztább eszmékkel és a legmélyebb tudással. Magam részéről soha nem tudnám ennyire profanizálni mindezeket. Kíváncsi volnék rá, ki, mit gondol minderről; illetve, hogy másoknak esetleg volt ehhez hasonló élménye?
Léleklepke <leleklepke@hotmail.com>
HUN - Sunday, April 20, 2003 at 14:42:06 (CEST)

Sajnos, az üzenetemből csak az első mondat ment át, így írhatom újra. :-( Tehát ami a "fél év alatt mágussá válást" illeti, arról az a véleményem, hogy arra is komoly szükség van, ha elfogadjuk a Müller Péter által oly csodálatosan megfogalmazottakat, mely szerint a Teremtőnek ránk, emberekre nem tisztán, hanem megtisztultan van szüksége. Ahhoz viszont, hogy megtisztulhassunk, előbb bele kell mászni a pocsolyába, össze kell koszolnunk magunkat, tapasztalatokat kell gyűjtenünk, hogy megtanuljuk megkülönböztetni a jót a rossztól, a helyeset a helytelentől. Egy magyar közmondás arra tanít, hogy okos ember a más kárán tanul. Én ezt angolszász területen sokkal árnyaltabban hallottam. Ott azt mondják, hogy a buta az, aki a saját kárán sem tanul, az okos tanul a sajátjából, de csak a bölcs képes a más kárából is tanulni. Örülnünk kell, ha képesek vagyunk okos módjára viselkedni. Tehát ha erről az oldalról közelítek, ezek a felelőtlen ígérgetések igenis hasznosak, hiszen segítenek az embereknek abban, hogy megtanulhassák, mekkora erőfeszítésre is van valójában szükség az igazi szellemi fejlődéshez, segítenek belepottyanni a pocsolyába, és ezzel lehetőséget teremtenek a megtisztulásra. Úgy gondolom, hogy az Úton sok-sok csapda leselkedik ránk, ki ebbe esik bele, ki abba. Ami pedig az ígérgetőket, a másokat becsapókat illeti, a Karma törvénye mindenkire és mindenkor működik, és mindenkinek le kell aratnia azt a termést, amilyen magot elvetett, ha eljön az ideje. Ez nem bűn és büntetés, csupán az ok-okozat törvényének személytelen igazságossága. Ami pedig az emberek csalogatását illeti, arról csak annyit, hogy mi is hívjuk magunk közé mindazokat, akik úgy érzik, hogy a szellemi fejlődésnek ezzel az útjával értenek egyet, és dolgozni akarnak a honlapunkon is megfogalmazott célokért. Sajnos azonban, mi csak munkát tudunk kínálni. :-))) Baráti Üdvözlettel:
Szabari János <Jszabari@mol.hu>
Budapest, HUN - Friday, April 04, 2003 at 16:04:13 (CEST)

Kedves Udi! Őszintén örülök, hogy honlapunk tartalma ennyire elnyerte tetszését kritikus személetete ellenére. A
Szabari János <jszabari@mol.hu>
Budapest, - Friday, April 04, 2003 at 15:48:07 (CEST)

Ma találtam rá erre az oldalra (társaságra), és elnyerte tetszésemet. Nagyon örülök, hogy létezik a társaságuk, mert úgy érzem a világnak nagy szüksége van rá. Ahogy tapasztalom, és azt hiszem ezzel nem vagyok egyedül, manapság nagyon felerősödött az érdeklődés az okkult iránt. Ezt az érdeklődést lovagolja meg nagyon sok szervezet, és próbálják magukhoz csalogatni az útjukat kereső embereket. Tanfolyamokat indítanak amiken az ember "mágussá" vállhat fél év alatt sok pénzért. Ezzel a megszerezhető tudásnak csak az illuzióját nyujtják, és a tanulni vágyót eltéríttik az útjáról. Az én szememben ez bűn. Ez a társaság ezzel szemben nem kényszerít, nem csalogat hamis szilánkokkal, csillogással. A tudását felkínálja, a tanulni vágyóknak pedig csak a kezüket kell nyújtania érte. Nagyon tetszik, hogy sok írásuk ingyen elérhető, és a megjelent könyvek is nagyon jó áron kaphatóak. Nem találtam semmit ami ellenérzést kelltett volna bennem, pedig az ilyen vélemény nálam ritka. Röviden: Ez igen, és köszönet. Tisztelettel. Udi
Udi <uditech@freemail.hu>
HUN - Thursday, April 03, 2003 at 12:31:55 (CEST)

Kedves Efraym! Ez a kérdés sokszor felmerül olyanokban, akik valami csodálatos, óriási élményre várnak a szellemi úton. A leírások szerint ilyen események valóban léteznek – csak éppen az oda vezető útról esik látszólag kevés számunkra megfogható utalás. Pedig, ha arra gondolunk, hogy a leghatalmasabb templomok is kis méretű építőkövekből állnak, érdemes szemügyre venni, léteznek-e ilyen 'építőkövek' a mi életünkben is. Ezt azért is érdemes megtenni, mert az analógia jól ismert törvénye ('Mint fent, úgy alant') az egész világmindenségben élő és működő törvény. Végül is mit nevezhetnénk itt kicsiben, a mi életünkben 'megvilágosodás'-nak? Azt a jelenséget, azt az élményt(!), amikor valamire rájövünk, valamilyen kérdésünkre megtaláljuk a választ, amikor 'fény gyullad az agyunkban' (ez a jól ismert 'AHA'-effektus!). De ehhez az 'állapotváltozáshoz' el is kell ám jutnunk! Rengeteg kutatás, tapasztalás vezet oda, hogy a fejünkre csapunk: 'Hát persze!!!' Ugye, így már ismerős a folyamat? És ugye az is ismerős, hogy minél nagyobb területet átfogó felismerésről, 'megvilágosodás'-ról van szó, annál több előzetes tanulásra és tapasztalásra van szükségünk? Ez a gondolatmenet már egyenesen vezet a 'nagy megvilágosodás' állapotának megértéséhez. A szellemi megvilágosodás élményéhez nagyon sok út vezet, nagyon sok módszerről találunk utalásokat. Ilyen lehet a tanuláson át elért bölcsesség útja, ilyen a vallásos áhítaton és odaadáson át vezető út vagy ilyen az önzetlen szolgálat gyakorlásával a tevékenység útja is. Ránk van bízva, melyiket választjuk és csak tőlünk függ, rálépünk-e az útra. Egy bölcs kínai szerint 'a tízezer li hosszú út is az első lépéssel kezdődik'. Ha megtesszük azt a bizonyos első lépést, már annyival rövidebb lesz a hátralévő szakasz. Ha viszont ott toporgunk a kezdeténél és valami ködös csodára várunk, amitől az egész esetleg rövidebbé lehetne, az út hossza bizony változatlan marad előttünk. Ennek az első lépésnek nem kell azonnal tökéletesnek, biztosnak lenni! Sokkal fontosabb, hogy megpróbáljuk és meg is tegyük! Nyugodtan tántoroghatunk egy kicsit, menet közben úgyis meg fogjuk tanulni, hogyan tudunk biztosan járni. És még valamiben egészen biztosak lehetünk: a segítség ott van minden pillanatban a kezünk ügyében! Az előttünk járók figyelnek ránk, ott állnak mellettünk, és ha tényleg(!) szükségünk van a segítségre, egészen biztosan meg is kapjuk! – Arra, hogy nem csak a nagy dolgokban, hanem a mindennapjainkban is mennyi szépség rejlik, példa ez a kis rigmus, amit egy számomra ismeretlen szerző alkotott: TAKE TIME FOR THE LITTLE THINGS - Take time for the little things, / The common pleasures each day brings, / The glory of the springtime flowers, / The beauty of the morning hours, / The wealth of nature's bright array, / The quiet time that ends each day. // Yes, take time for the little things / And for the pleasure each one brings, / And in these little things you'll see / How wonderful each day can be. /// -- SZÁNJ IDŐT A KIS DOLGOKRA - Szánj időt a kis dolgokra, / Kis örömre, megszokottra.../ Tavasz csodás virágára, / Gyönyörű hajnali órára, / Természet gazdagságára, / Csendes-békés napszálltára. // Szánj időt a kis dolgokra, / Kis örömre, megszokottra.../ Szemed-szíved így lesz nyitva / Csodát hozó minden napra. /// – Üdvözlettel: Martinovich Tamás.
Martinovich Tamás <tshutau7@elender.hu>
HUN - Monday, February 10, 2003 at 12:16:51 (CET)

Kedves Efraym! Kérdésére két megjegyzésem van. Az egyik az, hogy az ember spirituális fejlődése sokkal inkább a kínai bambuszra hasonlít, mint egy csecsemő növekedésére. A csecsemő gyakorlatilag minden nap mérhetően növekszik egy picit, szabad szemmel nem láthatóan, de a mérleg kimutatja. Ezzel szemben a kínai bambusz magját elültetik, öntözik, trágyázzák, eltelik egy év, semmi. Tovább öntözik, trágyázzák, második év semmi. Harmadik év, negyedik év semmi. Viszont valamikor az ötödik évben egyszercsak kidugja a fejét a földből, és 10 nap alatt 6 méter magasra nő. Öt évig csak belső változások történtek, lefelé a gyökerét növesztette, hogy majd elbírja azt a hirtelen megnövő növényt. Tehát teljesen normális, ha 20 évi keresés után látszólag nem tud felmutatni eredményt. Lehet, hogy a következő 20/200/2000 évben sem fog. Általában sok-sok élet erőfeszítésére van szükség ahhoz, hogy valaki akkorát tudjon egy életen belül előrelépni, amit "megvilágosodásnak" neveznek. A másik megjegyzés: ahhoz, hogy a kérdésére ennél konkrétabb választ tudjak adni, kérem segítsen nekem: mit ért ön konkrétan "megvilágosodás" alatt, és miért szeretné azt az állapotot? Ha nem akar a nyilvánosság előtt válaszolni erre a kérdésre, nyugodtan írhat személyes e-mail címemre is. Üdvözlettel: Szabari János
Szabari János <jszabari@mol.hu>
Budapest, HUN - Monday, February 10, 2003 at 09:32:14 (CET)

Nagyon sok érdekes dolgot olvastam az oldalon! Én már 20 éve(!) keresem a 'megvilágosodást', de sajnos úgy érzem, csak helyben topogok. Ha valaki tud 'segíteni', hogy tovább lépjek, megköszönném. Üdvözlettel: Efraym
Efraym <beth-lechem@freemail.hu>
HUN - Friday, February 07, 2003 at 23:25:12 (CET)

Szia Lali! Változatlanul nem kapod meg az e-mail-jeimet? Az előadás kb. 8-ig tart, tehát simán vissza tudsz jutni Fehérvárra. Üdv: János
Szabari János
USA - Friday, February 07, 2003 at 09:48:33 (CET)

Jo napot! Azt szeretném megkérdezni h. a Február 13.-ai elöadás milyen hosszu lesz? mármint idöben. Mert csak igy tudom eldönteni h. mikor tudok visszafelé jönni Fehérvárra...egyáltalán tudok-e? üdvözlettel: Lali
Squall <squall@tifa.zzn.com>
Székesfehérvár, HUN - Thursday, February 06, 2003 at 16:28:14 (CET)

Nagyon köszönöm az információt a TT-vel kapcsolatban!Sajnálom, hogy tudatlanságom tévútra vezetett.Úgy döntöttem, megvárom amíg a Teozófiai Társulat honlapjáról letölthető lesz az első két kötet. Egyebekben mentálisan maximálisan támogatom a teljes mű magyararországi kiadását!
Attila <transfiguration@freemail.hu>
Szeged, HUN - Saturday, January 25, 2003 at 15:29:19 (CET)

Kedves Attila! Már leírtuk párszor ezen a fórumon is, hogy mi a helyzet a Titkos Tanítással. Egyáltalán nem arról van szó, hogy nem akarjuk kiadni, a "most nem tudjuk" egy kicsit közelebb áll az igazsághoz. Tudnia kell, hogy a teljes TT több ezer oldal, egy fordítónak pedig a legnagyobb kihívást jelentő nehézségű szöveg. Gyakorlatilag 6 könyvből áll, ennek 2/3-a ilyen-olyan formában megvan magyarul, a többi részét soha, senki nem fordította le. Ezek a fordítások vagy még a 30-as években, vagy az 50-es években készültek, és nem olyan minőségűek, hogy egy igényes kiadásba változtatás nélkül bele lehetne azokat tenni. Az előkészítő munkának az első lépését az jelenti, hogy ezeket az anyagokat elektronikus formába (Word dokumentum) kell hozni. Az elmúlt évem többek között arra ment rá, hogy az első két könyvet (a Kozmogenezis és a Szimbólumok fejlődése) megcsináltam. Most év elején kerestem elő az Antropogenezist, ősi xeroxos másolat, annyira rossz minőségű, hogy csak rabszolgai begépeléssel vihető gépre, csak ez 700 oldal, talán az év végéig elkészül. Talán észrevette, hogy itt, a honlapunkon a szabadon letölthető irodalom gyakorlatilag hétről-hétre bővül, egy-két hónapon belül - ahogy a honlapunkkal foglalkozó barátunk kapacitása engedi - a TT említett két elkészült könyve is felkerül, és bárki érdeklődőnek a rendelkezésére fog állni. Ha Ön - vagy bárki más - nem tudja ezt kivárni, kérem küldjön személyes e-mail címemre egy levelet, és nagyon szívesen elküldöm azt, ami már megvan. És még valami: a Magyar Teozófiai Társulat egy kis létszámú nonprofit szervezet, aminek meglehetősen szűkösek az anyagi lehetőségei is, és az emberi kapacitásai is. Rengeteg olyan könyvünk van, amiket ki kellene adni, olyan könyveket, amikre véleményünk szerint nagyon komoly igény és érdeklődés lenne. Sajnos anyagi lehetőségeink csak azt engedik meg, hogy évente átlag két új könyvvel jelentkezzünk. A TT kiadásának is az egyik akadálya az elmondottakon kívül anyagi jellegű. Viszont ha akár Ön, akár bárki más úgy gondolja, hogy tud segíteni akár adomány formájában, akár olyan ismeretségi köre van, akik hajlandók lennének mecenatúrára, hogy ezek a könyvek minél hamarabb kézbe vehetők legyenek, minden segítséget örömmel és köszönettel fogadunk. Baráti üdvözlettel: Szabari János
Szabari János <jszabari@mol.hu>
HUN - Monday, January 20, 2003 at 08:55:58 (CET)

Kedves Attila! Igaza van, sokakat érdekel Blavatsky fő műve, a Titkos Tanítás. A szemrehányó hangjából viszont úgy érzem, nem tudja pontosan, mekkora munkáról van szó. - A teljes, Blavatsky által írt kétrészes könyv nagyjából 1700(!) nyomtatott oldal méretű. Ennek gondos lefordítása jelenlegi körülményeink között sok éves munkát igényel. (A szöveg egyébként a benne lévő hatalmas mennyiségű információ miatt meglehetősen nehéz, egyáltalán nem olvasmányos.) Egy ekkora anyag nyomdai előkészítése és kinyomtatása további nagyon sok munkát és pénzt igényel, ez utóbbit pedig csak az egyéb kiadványainkból tudjuk 'kitermelni'. Természetesen csináljuk, de mivel sok más irodalmat is le kell fordítanunk, az elkészülés idejét még megjósolni sem tudjuk.- Az eredeti angol mű egyébként letölthető az internetről: a 'Honlapajánló' oldalunkon megtalálja a megfelelő címeket. Javaslom, nézze meg, miről van szó. Üdvözlettel: Martinovich Tamás.
Martinovich Tamás <tshutau7@elender.hu>
HUN - Monday, January 20, 2003 at 08:42:37 (CET)

Tisztelt Mindenki! Személy szerint H.P.Blavatsky:A titkos tanítás c. munkája érdekelne.(És még sok-sok ezer magyar embert!).Hihetetlen, hogy az igen tisztelt Teozófiai Társulat nem tudaj, vagy nem akarja kiadni vagy kiadatni ezt a nagyértékű művet! Ha mégis van valaki, aki a teljes kiadást rendelkezésemre tudná bocsátani, nagyon megköszönném!
Attila <transfiguration@freemail.hu>
Szeged, HUN - Sunday, January 19, 2003 at 14:14:03 (CET)

Kedves Éva! Személyesen nem volt szerencsém a kérdezett könyvhöz, de tudomásom szerint az ilyen típusú irodalom egyik forrása a www.magyarhaz.hu/konyvek.htm honlap, ahol a www.magyarhaz.hu/konyvtetelek/ostortenet.htm oldalon a kiadványokról, a főoldalon azok beszerzéséről tájékozódhat. - Üdvözlettel: Martinovich Tamás.
Martinovich Tamás <tshutau7@elender.hu>
HUN - Sunday, January 12, 2003 at 22:24:22 (CET)

Kedves társak! A teozófia nagy fordulatot jelentett az életemben. Rudolf Steiner(majd S. Prokofieff) műveinek köszönhetően visszakaptam hitemet és teljesen megváltozott a világképem. Azóta sokminden egyéb is foglalkoztat,és tudom, hogy a dolgok összefüggnek. Most szeretnék olyan valakivel "beszélgetni " aki olvasta Juhász József :" Michaeliták- a magyar népszellem és az antropozófia kapcsolata" című könyvet. Mivel a könyvhöz sajnos nem jutottam hozzá, bár néhány kérdésemre szeretnek rövid választ kapni.Előre is köszönöm : Fórika Éva
Fórika Éva <forikae@yahoo.com>
Marosújvár, Str. Independentei Bl: 48/15 Románia - Saturday, January 11, 2003 at 07:21:52 (CET)

Gratulálok.
hanimex
HUN - Monday, December 02, 2002 at 10:18:18 (CET)

Kedves Zoltán! Semmi akadálya az e-mailes bemelegítésnek, ismerkedő beszélgetésnek. Várom levelét! Üdvözlettel: Szabari János
Szabari János <jszabari@mol.hu>
HUN - Tuesday, November 12, 2002 at 08:13:17 (CET)

Mit is mondhatnék , mikor a hozzászólások egész réginek tünnek.Bár nem hiszem , hogy lenne olyan ami engem érdekelne.Azért már sokmindent megéltem , de ez most nem lényeges. Szóval úgy gondolom , hogy nem arról kéne írnom , hogy mit hol találok és , hogy ki kicsoda ami amúgy is harmadrendű dolog. Nem hiszem , hogy engem be lehetne sorolni bármelyik csoportba és azt sem hiszem , hogy egy adott csoport tevékenységébe 100%-osan beleillenék.Nem tudom mennyire volt érhető ( szerintem nem érthető ) , de mégis most - pontosabban: ma - úgy gondolom kicsit ki kéne mozdulnom valamelyik irányba , csak úgy ismeretség céljából. Tehát nem előadásokra való járogatásokat szeretnék kieszközölni hanem normális négy vagy többszemközti beszélgetést szeretnék elérni. No persze nem egyből , hanem egy kis e-mail-es bemelegítés után. Gondolom nem furcsa kérés ez ; és gondolom megoldható előbb-utóbb. Remélem most nem egy okostojás képét rajzoltam le magamról , hanem inkább egy komolyabban érdeklődő emberét.
Rentand <zoltan.kvcs@freemail.hu>
Budapest, HUN - Monday, November 11, 2002 at 16:44:05 (CET)

Kedves Zsolt! Abban teljesen igazad van, hogy a könyvekből nem lehet mindent megtudni. Ennek egyik fő oka, hogy a személyesen megszerzett élményeket egész egyszerűen nem lehet beszéddel kifejezni! (Próbáld meg egy táj, egy zenemű vagy egy virág szépségét valaki másnak elmondani – és figyeld meg, mi történik benned hasonló esetben, amikor más lelkendezik egy csodálatos élményéről! A legjobb esetben is csak egy saját korábbi élményed emlékei jönnek elő, a lelkendező átélt élményéhez sehogy nem tudsz hozzáférni. Az bizony kizárólag az övé marad!) A másik fő ok, hogy a saját múltunkból hozott, és magunk által önmagunk elé állított akadályok miatt a saját megértésünket, felfogó és átélő képességünket csak elég nehéz és következetes önfejlesztéssel tudjuk olyan szintre emelni, ahol az általad is említett 'látás' működni tud. Ez az erőfeszítés nagyon sok kitartást igényel, a mi szellemi fejlettségi szintünkön gyakorlatilag sok egymást követő életünk munkájának eredményeként hoz csak gyümölcsöt – akkor viszont egészen biztosan! Az szinte már csak 'hab a tortán', hogy bizonyos tudástól 'felfelé', a valóság megismeréséhez vezető út módszerei úgymond 'titkosak', nem a bulvárlapokba valók. ('Ne szórjátok a gyöngyöket a disznók elé' – mondta egy nagy tanító.) A helyzet persze nem reménytelen, önzetlen indítékból nagyon sok mindent meg lehet tanulni/ismerni, mert az ilyen esetben is kőkemény természeti törvény, hogy 'ha a tanítvány készen áll, a Mester megjelenik'. Az ilyen tanulás/tanítás egyik alapvető feltétele a teljes önzetlenség, az, hogy a megszerzett tudást kizárólag mások segítésére szándékozunk használni! Amíg csak a kíváncsiság, vagy a hatalomvágy mozgat, ilyen lehetőségünk biztosan nem adódik. Akkor bizony csak a 'futó-guruk' köreihez és eszméihez férünk hozzá, azok pedig többnyire nem túl mély tudáson alapulnak. Azt az általad említett 'tiszta forrást' minden mértékadó útmutatás szerint önmagunkban és önmagunkon keresztül tudjuk megtalálni. A módszerek sokfélék, ezeket kinek-kinek önmagának kell megtalálni és használni. Itt csak a legelső egy-két lépésről tudunk tanácsokat kapni, akár a vallásos áhítat, akár a meditatív elmélyedés, akár 'csak' a szépségben való feloldódás alkalmas lehet indulásnak. Ha már csináltad, tudod, milyen, ha most kezded, próbáld meg megtalálni a felszíni nyüzsgés mögött a belső békét, a felszíni zaj mögött a mély csendet, a felszíni diszharmónia mögött a belső harmóniát, a sokféle könyv-tudás mögött az egy szellemi tudást, a felszíni sok jelenség mögött a belső egy valóságot és tanulj belőlük. Vedd észre a törtetőben az önmagát kereső és nem találó embert, a hencegőben az önmaga vélt kicsinységétől szenvedőt, a diszkózajba menekülőben a csendtől félőt és tanulj belőle. Minden komoly tanító a 'mindennapi apró szépségek' észrevételére és átélésére hívja fel a figyelmet, arra, hogy ne az eget-földet rázó dolgokra várjunk, hanem nézzünk szét ott, ahol éppen vagyunk! Lehet, hogy a keresésedben egy kis segítség a következő néhány könyv (a sorrend egy lehetséges olvasási/tanulási sorrend is): Gibran: A próféta; Alcyone: A Mester lábainál; Blavatsky: A Csend Hangja; Collins: Világosság az Ösvényen. Ezekben nem annyira az ismeret, mint inkább a belső magatartás megismerése a fő szempont. – A másik témádról: Rudolf Steiner képességeiről semmiféle 'ismeretem/bizonyítékom' nincs (ugye, milyen ostoba kifejezés? Ugyan már honnan is lehetne?), így csak azt tudom tudomásul venni, hogy saját állítása szerint írásainak nagy része ilyen forrásból származik. A hasonló jellegű leírásokat magamnak elteszem azokra az időkre, amikor majd én is meg fogom tudni 'nézni' a szóban forgó dolgokat, addig egyszerűbbnek tartom 'a valóság' helyett inkább színes képeskönyvnek venni, ami 'akár így is lehet'. De hát ez az én módszerem, ami biztosan nem mindenki számára használható, ezen kívül is számtalan változat létezik, hiszen az ájult hittől a mindent elutasító betonfejű kételkedésig tart a színkép. – További keresésedhez sok türelmet és kitartást kívánok. Üdvözlettel Martinovich Tamás.
Martinovich Tamás <tshutau7@elender.hu>
HUN - Thursday, August 22, 2002 at 02:42:39 (CEST)

Kedves Tamás! Annakidején, amikor egy imerősöm ajánlotta, hogy olvassam el Steiner, Akasha krónikáját, nem is sejtettem, hogy mit ad a kezembe... Magam is sokat olvatsam előte, de lenyűgöző módon rendezte össze a korábbi kis mozaikdarabkákat, s egészitette ki újakkal. A könyvek sokat mondanak (bár olvasás közben néha az az érzésem, hogy el is hallgatnak részleteket) de felmerül az emberben pár kérdés. A legfontosabb, hogy az ilyen szellemi látásmódra, az Akasha Krónikában való olvasásra miképp nyilik lehetőség. Az született adottságok kellenek hozzá, az ember fejlődése során magától alakul ki, vannak gyakorlatok amik elősegitik a tisztánlátást, vagy beavatások szükségesek hozzá. Nem vágyom extra képességekre, viszont bármilyen tudást, legtisztábban a forrásból lehet meriteni. Ezt szeretném elérni, s megtapasztalni. Köszönettel: ZsZs.
Zsupán Zsolt <zszs@mail.datanet.hu>
HUN - Wednesday, August 21, 2002 at 21:56:33 (CEST)

Tamás! Sürgősen szerezz egy kiadót. Szerinted van olyan ember, aki ezt végig bírja olvasni? Vagy csak nekem rossz a monitorom?:-)
Solt
HUN - Sunday, June 09, 2002 at 09:31:23 (CEST)

Kedves 'Antal' barátunk! Először is szeretném megnyugtatni, hogy minden tudományosan hangzó megállapítás ellenére a 'módosult tudatállapot' önmagában nem betegség!!! Ezt csak azok nagyképűsége minősíti annak, akiknek fogalmuk sincs a nem-látható világról, viszont minden áron meg akarják őrízni a szakértő látszatát. (Persze, mint mindent, ezt is el lehet túlozni, sok 'elszállt', a saját csodálatos voltától megrészegült ember mozog a manapság 'ezoterikus-'-nak nevezett körökben.) --- Aki az ok-és-okozat törvényét nem csak a fizikai világra tartja érvényesnek, nagyon hamar eljut ugyanennek a törvénynek a lelki-szellemi folyamatokra érvényes megnevezéséig: a karma törvényéhez. Magánvéleményem szerint a kvantumfizika csak azért kénytelen statisztikai valószínűségekkel dolgozni, mert még nem ismerünk egy csomó olyan természeti törvényt, amivel ezt a tág kört is szigorúan rendezetté lehet tenni. De majd eljön ennek az ideje is, addig meg a valószínűségek is egész jól leírják a vizsgált folyamatokat. --- A megismeréssel kapcsolatos fejtegetéséhez nálam hiányoznak a mai ismeretelméletben használt technikák, a matematikai apparátusról nem is beszélve. Az 'idő'-nek nevezett valamit végső soron periódikus folyamatok számlálásával mérjük (lásd a másodperc meghatározását) és ezt a mennyiséget(!) nevezzük 'idő'-nek. Ez arra mutat, hogy a periodicitás törvénye lényegesen általánosabb jellegű, mint általában gondolnánk, talán ebben az irányban is lehetne keresgélni. Az olyan leírásokban, ahol a számunkra láthatatlan világokkal foglalkoznak, rendszeresen előjön a tapasztalat: az idő ott nem a mi ismert fogalmaink szerint működik. Többnyire azt írják, hogy 'nincs', amit én kissé óvatosabban fogalmaznék: az észlelő számára így tűnik. (Az viszont szinte mindennapi tapasztalat, hogy ugyanaz az 'idő' teljesen máshogy zajlik mondjuk egy zárt WC-ajtó két oldalán lévő két ember számára! Akkor hol is van az 'objektív idő'?) --- A teremtés-mítoszokhoz: ezen az úton is el lehet indulni, a mitológiák is ugyanoda vezetnek: benne élünk egy világban, amiből egyszerűen lehetetlen(!) kilépnünk. Minden megfigyelési lehetőségünk az ehhez az egy világhoz tartozó eszközökkel történik, arról nem is beszélve, hogy a biológiai testünk, az öt érzékszervünkkel együtt is ennek a világnak az anyagából épül fel. Minden ismeretünk az ebben a világban szerzett tapasztalatokra épül, más univerzum(ok) elképzelése csak ködös játék lehet a megtapasztalt valóság mellett. - A Planck-állandóról: az 'elvileg' kitételhez mindenképpen hozzá kell tenni a 'hagyományos leírás szerint' kitételt. Csak két példa: Newton nem tudott volna mit kezdeni a relativitás elméletével, mert még nem voltak meg neki az Einstein által már ismert eszközök és ismeretek, és Einstein is sokáig nem tudott mit kezdeni a kvantumfizikával, mert csak élete végén jutott el az azt kezelő eszközök ismeretéig. Tanulság: legyünk csak szerények, a mostani(!) eszközeinkkel nem tudunk továbbjutni, de attól a világ még lehet nagyobb is, szebb is, mint amennyire ismerjük. --- Az analógia törvényének ismeretével sok fontos következtetésre lehet jutni. Másrészt érdemes arra gondolni, hogy az ősi mondákban 'víz'-nek nevezték az anyagot általában. A 'víz' az anyag szimbóluma! Hasonlóképpen érdemes felfogni a 'hang'-ot, amit viszont a szellem teremtő akaratának szimbóluma-ként használnak! Itt aztán eljutunk a megnyilvánult(teremtett) világ alapvető kettősségéig: a szellem(tudat) és az anyag kettősségéig. Az említett megnevezések, a leírásokban használt hasonlatok mind erről szólnak, ennek a kettősségnek a mi érzékelt világunkban tükröződő működését próbálják közelebb hozni. --- A 'pszi'-ről és a pszichológiáról: a tudomány igazi nagyjai sokszor intuitív módon éreznek rá olyan összefüggésekre, amiket aztán később a szorgalmas követőik tudnak kifejteni. --- A 'szellemi játékával' kapcsolatos irodalomról: lehet, hogy a következő könyvek némelyikében választ talál néhány kérdésére. A kozmogóniával kapcsolatosak E.L.Gardner: 'The Web of the Universe' [The Theosphical Publishing House (TPH), 1936. ]; Itzhak Bentov: 'Stalking the Wild Pendulum - On the Mechanics of Consciousness' [Destiny Books, 1988. - ISBN 0-89281-202-8]. Az elemi részecskékkel kapcsolatosak: E.Lester Smith: 'Occult Chemistry - Reevaluated' [TPH, 1982. - ISBN 0-8356-0230-3]; Stephen M. Phillips: 'Extrasensory Perception of quarks' [TPH, 1980. - ISBN 0-8356-0227-3]; Stephen M. Phillips: 'Animá - Remote Viewing of Subatomic Particles' [TPH, 1996. - ISBN 81-7059-297-6] --- Valóban, ezek már határterületek, itt a 'tudományos tekintélyek' is csak bizonytalanul mozognak, nem véletlen, hogy inkább elfojtják az ilyen kísérletezéseket, mert 'a katedrájuk van veszélyben'. Ismert törvényszerűség, hogy a tudomány haladásának egyik legfontosabb előmozdítója a véges élettartam: a megrögzött öregek halálával tér nyílik a fiatalabb, rugalmasabb elmék számára - akik aztán szintén megrögzött öregekké válnak, tisztelet a nagyon kevés kivételnek! Üdvözlettel Martinovich Tamás.
Martinovich Tamás <tshutau7@elender.hu>
HUN - Friday, May 31, 2002 at 11:37:04 (CEST)

Kedves Antal! Kérem adjon meg egy élő e-mail címet, mivel a megadottra nem sikerült válaszomat továbbítani. Köszönettel: Nagyiday Adrienne
Nagyiday Adrienne <Nagyiday.Adrienne@postabank.hu>
HUN - Thursday, May 30, 2002 at 18:36:05 (CEST)

Tisztelt Forum! Nem tudom, jo helyen kopogtatok-e, de remelem, kiderul. Nehany szo utamrol. Egy kutatointezeti szubkulturaban dolgozom tobb, mint tiz eve. Sok mindennel foglalkoztam eddig, elso nagyszeru tudomanyos elmenyem hangkibocsato langok szerkezetenek vizsgalataval volt kapcsolatos. Ez az ut hogy-hogy nem megszakadt. Kesobb az elet es munkam a francia delvidekre sodort, szamos utvesztonek latszo bolyongas utan. Korusokban enekeltem es aktivan elvezem a kepzomuveszetet, az irodalmat -a tu-fat beleertve -, s a filozofiat is. Ketszer eltem at modosult tudatallapotot, ami kozmegegyezesileg betegseg. A fentiekbol sok elmeleten, szemelyes tapasztalaton es esemenyeken at jutottam el addig, hogy a veletlenek nem veletlenszeruek, a nem-latszo dolgok letezhetnek, jelek leteznek, a vilag bizonyos szempontbol zart kor, amin egy lyuk van: a szubjektum, ami feldolgozza. Erre sokaig csak a human tudomanyok emberei ugyeltek. Berkeley es Hume gondolataitol nem eltekintve a fizika fejlodese nekem azt mutatja: a term.tudomanyos megismeres folyamata az anyagi vilagot illetoen majdnem zart, az objektiv leiras az abszolut idot relativizalta, azonban a kvantummechanika feltette az I-re a pontot. Tovabb kellene lepni. Korulbelul ot eve elgondoltam, hogy a megismerest kell matematikailag vizsgalni, nem lehet tovabb altatnunk magunkat azzal, hogy az ido kulso dolog. Az ido szubjektiv is egyszerre. Ha a tudomany ezzel nem ad szamot, akkor nem lehet egesz. A vilag szubjektiv-paradox es csodalatos volta a mikrovilag felfedezeseben teljesedett ki. Felfigyeltem arra, hogy a paranyi reszecskek bizonyos pszi-szeru tulajdonsagokkal birnak. Mivel erdekelt a dolog, elkezdtem -nem leven ugyan hagyomanyos ertelemben vallasos ember- erdeklodni a vallasok irant, foleg teremtesmitoszokat vetettem ossze. Azt vizslattam, mi a kozos a dolgokban. Hittem a regieknek: "Nem tolem, hanem a logosztol hallvan bolcs dolog elismerni, hogy minden egy." A teremtesmitoszok nagy resze teremto hangbol es vizbol indul. Mi ez a viz? kerdeztem. A XX. szazadi fizika ugy tartja, Planck-hossz alatt minden hagyomanyos leiro fogalmunk elvesz: a ter, az ido es az anyag nem letezik. Ez 10^-40m alatti leptek. Ami ezt takarja, a kvantumvakum, ennel kisebb lepteket ELVILEG nem lehet vizsgalni. En analog es asszociacios megkozelitesekkel elek soxor, bocsanat. Az Upanisadok a legkisebb leghatalmasabbrol ir, varazshalorol, amibe a vilagot szottek. A viz, halo, karpit a kvantumvakumra emlekeztet: megjeleno es eltuno reszecskek halmazara, amely folyamat energiaforrasa nem ismeretes. Nemely mitoszokban viz helyett termeszhangyakrol irnak. Ez analog. Tehat ez a viz. A hangrol: vannak kiserletek, amikben hanggal strukturakat hoznak letre, rezgo feluletre szort homokban. Hihetetlen mandalak allnak elo! Afizikusok 10 dimennzios szuperhurokrol beszelnek es igy reprezentaljak egy ideje a reszecskeket. Tehat hang-viz. Jol emlekeztet Nikodemus tanulmanyaira is. Nem folytatom, mert unalmas es minden oldalrol tamadhato, es akit untat, ne atkozzon:) Meg valami. A pszichologianak, igen, sok koze lehet a legkisebb meg lathato reszek leirasahoz. Vajon miert eppen gorog nagy Pszi-vel jelolte Schrodinger a komplex valoszinusegi amplitudot egyenleteben? Ezt mar nem gondolom tovabb. Es mar csak egyetlen mondat: ismer-e barki barkit, akivel megoszthatnam ezen szellemi jatekomat, hogy a szubjektiviaselmelet tovabblephessen a csirazo terv szintjen? Sokat lehet jatszani: pl. regota dedelgetett tervem, hogy archaikus kozmondasokat leforditok a szimbolumok nyelvere - csak egy pelda: a dolgok merteke az ember. Ez szajbaragas bizonyos ertelemben egy matematikusnak:)))))) Nagyon koszon a turelmet es a figyelmet. Mar lathato, miert nem lehet ezzel elorukkolni semmifele konferencian: orultsegnek tunhet fel ez a fajta hatarterulet. Udvozlettel: Antal
Antal <tauki@hotmail.com>
Budapest, HUN - Wednesday, May 29, 2002 at 14:15:31 (CEST)

Kedves Gábor! Válaszomat közvetlenül az e-mail címére küldöm. Üdvözlettel: Szabari János
Szabari János <jszabari@mol.hu>
USA - Wednesday, May 15, 2002 at 11:48:04 (CEST)

Tisztelt Forum! Egyik ismerősöm anyukája megbetegedett. Betegsége sajnos igen súlyos: rosszindulatú agydaganat. Megműtötték de betegsége bármikor kiújulhat. Ezért most minden lehetőséget megpróbálunk felkutatni a gyógyítására. Kérnénk önöket is ha tudnak segítsenek! Segítségüket előre is köszönöm! Tisztelettel: Speiser Gábor
Speiser Gábor <s.gabor@freemail.hu>
HUN - Saturday, May 11, 2002 at 01:21:52 (CEST)

Tisztelt Szerkesztő Urak! Ezennel szeretném megköszönni válaszaikat, melyekkel nagyban hozzájárultak megvilágosodásomhoz "szekta ügyben". Ezek szerint én mégsem a Hierarchiát keresem, de így talán reálisabb a megtalálásuk. Köszönettel: Zita
Czifra Zita <zczifra@yahoo.fr>
HUN - Tuesday, May 07, 2002 at 05:25:42 (CEST)

Kedves Zita! Amit a kérdésére János barátunk ilyen alaposan ismertetett, a régi hagyományokon alapuló teozófiai irodalomban olvasható. Már ebből a leírásból is kiderülhetett, hogy a 'szekta' és a 'nyilvánosan megtalálható szervezet' megjelölés semmiképpen nem illik a teozófiai szóhasználatban Hierarchiának is nevezett közösségre. -- A kérdésében használt 'szekta' megjelölés felkeltette a gyanakvásomat, hogy létezik ilyen nevű szervezet. Megtúrtam az internetet és a gyanúm beigazolódott: valóban létezik ilyen nevet használó, méghozzá nemzetközi szervezet. [A napjainkban tomboló 'ezoterikus konjunktúra' kitermelte magából az ilyen vonzó nevet használó csoportot, aminek természetesen semmi köze az emberiség szellemi segítését végző, tényleges Nagy Fehér Testvériség-hez. Az utóbbi ugyanis tudomásunk szerint nem alakított önálló emberi szervezetet, hanem minden önzetlen(!!!), segítőkész törekvést támogat, akármilyen formában történjen is az.] A kérdésében említett szervezetről a hálón bőven találni támogató és ócsárló szövegeket, természetesen nagyobbrészt angolul, bár úgy látszik, hogy létezik már francia, spanyol, portugál - sőt orosz, ukrán és fehérorosz! - ágazat is. Lehet, hogy a részletesebb kutatás kimutatná, hogy van-e már magyarországi részlegük is, de erre nem volt elég időm. -- Ha ez a kérdés komolyan érdekli, javaslom, hogy még mielőtt döntene, hogy megpróbálja megkeresni őket, mind a dícsérő, mind az ócsárló szövegeken rágja át magát. Ezzel az előzetes tájékozódássalalkalomadtán sok kellemetlen élményt megtakaríthat magának [bár régi tapasztalat, hogy általában inkább a saját kárunkon szoktunk tanulni, csak ritkán a más tanácsának megfogadásából :-))) ]. -- Üdvözlettel Martinovich Tamás
Thomas Martinovich <tshutau7@elender.hu>
HUN - Saturday, May 04, 2002 at 18:59:07 (CEST)

Kedves Zita! Rossz hírem van: 2-3 mondatban képtelenség az Ön meglepő kérdésére válaszolni. Ha hosszabban is jó, megpróbálok rá összefoglalóan válaszolni. A Nagy Fehér Testvériség (az angol elnevezése: Great White Brotherhood), amit szoktak hívni egyszerűen A Testvériség-nek vagy Hierarchiának is, minden, csak nem szekta. Az ember attól a ponttól, hogy emberré válik, tehát az isteni szikra elfoglal egy szinte még állati testet (a történészek ezt az állapotot hívják ősembernek)több száz újraszületésen keresztül bejár egy emberi fejlődési utat. Ezen az úton korunk értelmes, gondolkodó embere durva becsléssel félúton van. Erre az emberre az a jellemző, hogy elkezd elvont dolgokon, eszméken gondolkodni, szellemi fejlődésre törekszik, keresi az útját, kezdi érezni, hogy a világ lényegesen több, mint pusztán anyagi oldal. Kitűz magának szellemi célokat, és bizonyos eszméket, elveket (önzetlenség, önfeláldozás, szeretet, stb) elkezd a mindennapi életébe beépíteni. Ezzel felkelti a nála lényegesen fejlettebb szinten álló emberek figyelmét, tanítót kap, és úgynevezett próbatanítvánnyá válik. Ha megfelelően oldja meg a kapott feladatokat, lassan lépeget tovább. Közben megkap bizonyos beavatásokat. Minél magasabb szintre jut, annál felelősségteljesebb feladatokat kap. A beavatások során korábban nem ismert tudásokhoz és korábban szunnyadó képességekhez jut hozzá. Ne gondolja, hogy ez gyors folyamat, egy-egy beavatási fokozat között több élet is eltelik, ugyanis azt a tudást, azokat a képességeket alaposan be kell gyakorolni, nehogy kártyavár épüljön, és a végén egy szellő is elfújja. Az ötödik beavatási szintet Arhat-nak hívják, majd a hatodikat Mesternek, vagy Chohan-nak, vagy a Sugár Ura-nak (Lord of Ray). Ez az emberi fejlődés utolsó állomása, ezt elérve kilép az emberi fejlődésből, és különböző módokon fejlődhet tovább. A mindenkori emberiséget hét ilyen Mester irányítja, ők jól ismertek, most nem úntatnám a részletekkel. A hetedik beavatási szinten a földi emberiséget három személy irányítja: az Isteni Akarat vonalát a Manu, az Isteni Bölcsesség vonalát a Világtanító (Krisztus, Krishna, Úr Maitreya - ahogy a különböző vallások emlegetik), és a Mahachohan a többi öt sugarat. A nyolcadik beavatási szintet eddig egyetlen ember érte el, ő az Úr Gautama, a Buddha, de ezen a szinten dolgoznak még a Pratyeka-Buddhák, ők azonban egy más fejlődési rendszerből érkeztek. Végül a kilencedik beavatási szinten az un. Király (Lord of the World), a Föld Ura áll. A Nagy Fehér Testvériség az ötödik beavatási szintet elért, és az ennél magasabb szinten levő, az egész emberiséget vezető, irányító lények közössége. Közös jellemzőjük, hogy alsó testeiket (fizikai, asztrális, mentális) tökéletesen uralmuk alá hajtották, annek következtében nem szükséges fizikai testben létezniük, hogy teljesen tudatos, aktív munkát végezhessenek. Akkor öltenek fizikai testet, amikor szükségét érzik, és akkor sem állnak mindig a kirakatba. Mi a Nagy Fehér Testvériség tevékenysége? Röviden: az emberiség (mind az éppen fizikai testben létező mind a fizikai testben éppen nem létező) vezetése, irányítása, tanítása. Hogy ezt hogyan teszik, erről sok-sok száz oldalnyi irodalom áll rendelkezésre. Talán az eddig elmondottakból érthető, hogy sem Magyarországon sem máshol nincsenek "irodáik" vagy "kirendeltségeik", hivatalnokaik, adminisztrációjuk (legalábbis nem az általunk megszokott formában). Így Magyarországon sem talál egy címet, ahová elmenve megtalál az ajtón egy táblát "Nagy Fehér Testvériség" felirattal. Hogyan léphet kapcsolatba a Testvériséggel? Közvetlenül sehogy. A dolog fordítva működik. Ha a Testvériség valamely tagja elérkezettnek látja az időt, ő lép kapcsolatba az emberrel. El kell mondjam, hogy miután a Hierarchia főleg az emberiség szellemi fejlődését felügyeli, ezért természetesen a különböző szellemi iskolákra is odafigyelnek, akár tudnak erről ezek a szellemi iskolák, akár nem. Magyarországon is több nagyon komoly szellemi iskola van, ezek közül az egyiket a Teozófiai Társulat képviseli, de hangsúlyozom, csak az egyiket. Azonban nem kell Önnek egyik iskolához sem csatlakoznia ahhoz, hogy felhívja magára a Testvériség figyelmét. Mivel teljesen urai az alsóbb síkoknak, közvetlenül látják az ön szívét (érzelmeit) és agyát (gondolatait). Ha ezek különösen tiszták, felveszik Önnel a kapcsolatot (ebben, vagy valamelyik következő életében). Ha még nem elég tiszta, akkor adott a feladat. Ennyit dióhéjban. Amennyiben ennél is részletesebben érdekli a téma, tehát a Hierarchia részletes tevékenysége, milyen úton juthat el hozzájuk, stb. akkor írjon nyugodtan a személyes e-mail címünkre, tudunk Önnek gazdag irodalmat ajánlani, és küldeni. Szívélyes üdvözlettel: Szabari János
Szabari János <szabari.nagyiday@netquick.hu>
HUN - Thursday, May 02, 2002 at 01:05:53 (CEST)

Tisztelt Társulat! Én a Nagy Fehér Testvériség nevű szektáról szeretnék érdeklődni, amennyiben ismerik. Pár mondatban szeretnék hallani tevékenységük lényegéről, ill. ami nagyon fontos lenne számomra, hogy van-e magyarországi jelenlétük. Ha lehet cím vagy bármilyen egyéb elérési útvonal nagyon jól jönne. (Francia nevük Fraternité Blanche Universelle) Előre is köszönöm. Tisztelettel: Zita
Zita <zczifra@yahoo.fr>
HUN - Tuesday, April 30, 2002 at 05:01:19 (CEST)

Kedves "Squall"! (Elnézést, hogy az imént elírtam a "nevét".) Ami a mítoszokat illeti: A mítoszok gyökere a régmúltba nyúlik, amikor még nem létezett az a fajta írásbeliség, ami jelenleg (olcsó és könnyen tárolható, tartós papír). Ezért a történetek szájról-szájra terjedtek, de ennek megvolt az a hozadéka, hogy gyakran hozzátettek, elvettek belőlük egy-egy részletet. Azt tudni kell, hogy általában a mítoszoknak megvan a maguk valóság-gyökere, csak a sok változtatás miatt nem biztos, hogy pont akkor, és ott, és úgy történt, ahogyan ma ismerjük a történetet. Mivel a teozófia a valóság lehető legjobb megismerését tűzte ki célul, forrásként természetesen felhasználja a mítoszokat is, természetesen nagyon óvatosan, az imént elmondottak miatt. A leggyakoribb eset az, hogy bizonyos dolgok nem a fizikai síkon történtek meg, de az idők folyamán a történet olyanná kerekedik, mintha az anyagi világban játszódna. Véleményem szerint erre jó példa a vámpírok mítosza is. Szinte mindennap találkozunk olyan emberekkel, akik nem képesek a napból származó vitalitást feldolgozni, önmagukba asszimilálni, és ezért megpróbálnak vitalitást, energiát embertársaiktól elszívni. Sok ember van, aki ezt érzi is, hogy "leszívták" minden erejüket ismert vagy ismeretlen "energia-vámpír/ok". Tehát maga az esemény az éteri síkon játszódik. Az életerőt aztán a fizikai világban a vérrel azonosítják, és kész a történet az emberformájú lényekről, akik más emberek vérével táplálkoznak. A vámpírság második fele, hogy egy halott test kel "életre", ez is lehetséges, de ez már a legsötétebb fekete mágia területe, amire magam nem szívesen merészkedem. Bizonyára Ön is hallott a woodoo varázslók zombijairól. Mivel ezekhez olyan hatalmas energia szükséges, szerencsére csak nagyon-nagyon ritka eset, hogy ezt valaki végre is tudja hajtani. Tehát a vámpír-történetek esetében is igaz, hogy megvan a valóság magjuk, csak éppen nem akkor, nem úgy, stb. Üdvözlettel: Szabari János
Szabari János <jszabari@mol.hu>
HUN - Wednesday, March 06, 2002 at 16:25:05 (CET)

Kedves
Szabari János <jszabari@mol.hu>
USA - Wednesday, March 06, 2002 at 16:23:51 (CET)

Kedves "Sqall"! Engedje meg, hogy kérdésére két részletben válaszoljak. Kezdjük az okkultizmussal. Az okkultizmus teljes egészében a teozófia közvetlen vizsgálati célpontjai közé tartozik, hiszen az okkultizmus a világnak az öt mindenki által ismert érzékszervvel nem érzékelhető jelenségeinek a vizsgálata, a világ rejtett oldalának tanulmányozása. Amennyiben a vizsgálati módszerek tudományos alaposságúak, akkor beszélhetünk okkult tudományokról. A teozófia hármas célkitűzéseinek egyike a tudományok, vallások és művészetek összehasonlító tanulmányozása, ebbe természetesen az okkult tudományok is beletartoznak. Ha megadja e-mail címét (akár közvetlenül az én címemre is), átküldök Önnek egy 4 Word-oldalnyi részletesebb véleményt az okkultizmusról Leadbeatertől, aki a Nemzetközi Teozófiai Társulat egyik legkiemelkedőbb képességekkel megáldott tisztánlátója volt. A másik kérdésére (mítoszok) is fogok válaszolni. Üdvözlettel: Szabari János
Szabari János <jszabari@mol.hu>
HUN - Wednesday, March 06, 2002 at 13:16:45 (CET)

Tisztelt Társulat!Szinte kevés témához tudnék jol hozzászolni bár tudásomat szeretném növelni,ha egy mod van rá.CSak nem tudom hol kezdjem és mivel!Örülnék ha segiteni tudnának!nem tudom igy laikusként hogy az okkult témák vagy pl. a vámpirok és mitoszaik mennyire tartoznak a teozofiához!Remélem kielégitö választ kapok!Elöre is köszönöm.
Squall
HUN - Wednesday, March 06, 2002 at 03:34:09 (CET)